کوچینگ سازمانی چیست - اهداف کوچینگ سازمانی
هدف از مربیگری یا کوچینگ سازمانی پرورش تحول مثبت و نظام مند در سازمان ها است. این روش اغلب برای کمک به سازمان ها در دستیابی به اهداف استراتژیک، افزایش توانایی رهبری و ایجاد تغییر فرهنگ استفاده می شود. در واقع مربیگری سازمانی با مربیگری اجرایی یا رهبری که نیازهای توسعه فرد را هدف قرار می دهد و بر رشد فردی تمرکز دارد، در تضاد است. مجموعه ابر زندگی خدمات ارزشمندی در زمینه کارآفرینی و توسعه آن ارائه می دهد که یکی از خدمات آن برگزاری دوره های آموزشی و ارائه مشاوره در رابطه با کوچینگ خواهد بود.
کوچینگ سازمانی چیست؟
سازمان ها و کسب و کارها باید در بازارهایی پویا و جهانی رقابت کنند. به همین دلیل مدیران کسب و کارها باید ابزارهایی برای موفقیت در چالش ها در اختیار داشته باشند. مهم ترین ابزار هر سازمان برای افزایش بهره وری و دستیابی به موفقیت منابع انسانی آن است. طبق تعریف، کوچینگ سازمانی به استراتژی بهبود سازمان گفته می شود که تغییر سیستماتیک در یک شرکت را هدف قرار می دهد.
این مهارت رویکردی است که آموزش و انتقال دانش تمرکز می کند و فرصت هایی را برای بهبود عملکرد مالی و غیر مالی سازمان و دستیابی به اهداف فراهم خواهد کرد. مربیگری سازمانی نه تنها ابزاری برای مدیران و رهبران سازمان ها، بلکه ابزاری کاربردی برای همه پرسنل سازمان در نظر گرفته می شود. این مهارت به عنوان ابزاری برای افزایش انگیزه و خلاقیت کارمندان و در نتیجه افزایش بهره وری سازمان به کار می رود.
بنابراین مدیران هر کسب و کار دوره های آموزش کوچینگ را می توانند به عنوان ارزش ترین ابزار در اختیار پرسنل خود قرار دهند. زیرا استفاده از خدمات کوچینگ بهترین راه برای شکل گیری روابط کارمندان با هم و موثرترین راه برای ایجاد فرهنگ مثبت در بین کارکنان و محیط کار به حساب می آید.
اهداف کوچینگ سازمانی
کوچینگ سازمانی به منظور رساندن کسب و کارها به یک هدف خاص، تکنیک منعطف و سریع طراحی شده است. به کارگیری آن نتایج مثبتی را هم برای کارکنان و هم برای مدیران به همراه دارد. از میان اهداف کوچینگ می توان موارد زیر را نام برد:
- بهبود مشارکت کارکنان
- افزایش نرخ حفظ کارکنان
- افزایش اشتیاق کارکنان در محیط کار
- افزایش مسئولیت پذیری کارکنان
- بهبود عملکرد و تقویت روحیه کارکنان
- ایجاد فرصت برای توسعه شخصی کارکنان
- بهبود کارایی تیم
- تمرکز بر توسعه سازمان
- ایجاد تغییرات فرهنگی و رفتاری
انواع کوچینگ سازمانی
کوچینگ سازمانی می تواند در انواع مختلفی ارائه شود که هر کدام برای رفع نیازهای هر سازمان رویکردهای خاصی دارد. به عنوان مثال گاهی اوقات تعامل یک به یک کارکنان به مدیر اجرایی در شناسایی نقاط کور کمک می کند. از سوی دیگر، تمرکز کوچینگ بر کارهای تیمی فرآیندها را بهبود می بخشد و بهره وری را افزایش می دهد. یک کوچینگ خوب به وضوح تشخیص خواهد داد که چه نوع رویکردی برای یک سازمان بهترین است.
کوچینگ تیمی
سازمان ها بر اساس تیم هایی ساخته شده اند که کسب و کار را به جلو می برند و قلب حیاتی هر سازمانی هستند. اینکه تیم ها به خوبی و با هم کار کنند، هدف نهایی هر کوچینگی خواهد بود. برای تحقق این امر مشاهده اعضای تیم در محیط اصلی خود، پرسیدن سوالات سخت و شناسایی اشکال در سیستم ضرورت دارد. پس از تکمیل این مراحل، کوچینگ سازمانی با این تیم ها برای تقویت نقاط ضعف و به حداکثر رساندن نقاط قوت همکاری می کنند.
کوچینگ اجرایی
کوچینگ اجرایی یا رهبری یکی از رایج ترین شکل های کوچینگ است که در اختیار سازمان ها قرار می گیرد. به طور سنتی کوچینگ اجرایی برای رهبران با پتانسیل بالا، با تمرکز بر توسعه شخصی برای تاثیرگذاری بیشتر در نظر گرفته شده است. این راهی برای اصلاح رفتارهای محدود کننده شغلی در مراحل اولیه و شناسایی رشد مورد نیاز برای عملکرد در سطوح اجرایی بالاتر به حساب می آید.
کوچینگ اجرایی اغلب یک رابطه طولانی مدت در نظر گرفته می شود که کوچینگ و توسعه حرفه ای را ترکیب می کند. یک کوچینگ اجرایی قوی می تواند در ایجاد برنامه های عملی هفتگی برای سازمان و ایجاد سطوح جدیدی از خودآگاهی نقش داشته باشد.
کوچینگ یکپارچه
هنگامی که کوچینگ سازمانی بخشی از یک دوره آموزشی بزرگ تر است، به عنوان کوچینگ یکپارچه شناخته می شود. کارمندان این امکان را دارند تا در طول فرآیند آموزشی به یک کوچینگ معرفی شوند، اما کوچینگ واقعی تا پس از تکمیل آموزش شروع نخواهد شد.
در نتیجه کارکنان پس از آموزش، با این نوع کوچینگ کار می کنند تا آموزش های دریافتی خود را تقویت سازند و آن را به دنیای واقعی بیاورند. این نوع کوچینگ با تمرین مهارت های جدید و آزمایش رفتارهای جدید در محیط کار، سازمان ها را در مسیر رشد و توسعه نگه می دارد.
کوچینگ آنلاین
حتی قبل از همه گیری، کوچینگ آنلاین به یک هنجار برای برآوردن نیازهای رو به رشد کوچینگ سازمانی تبدیل شده بود. کارمندان به کار از راه دور عادت کرده اند، بنابراین اضافه کردن کوچینگ به این روند کار آسانی بود. در واقع تمام انواع کوچینگ که در بالا مورد بحث قرار گرفتند، می توانند در قالب آنلاین نیز ارائه شوند.
سازمان ها بدون محدودیت مکان یا منطقه زمانی از طیف گسترده ای از کوچینگ با مجموعه مهارت های تخصصی بهره مند می شوند. توانایی تطابق خوب با یک کوچینگ به طور تصاعدی با یک مجموعه جهانی از کوچینگ ها گسترش می یابد.
مزایای سرمایه گذاری در کوچینگ سازمانی
کوچینگ سازمانی برای هر سازمانی حیاتی است و سکوی پرشی برای تغییرات سازمان در عمیق ترین سطح درنظرگرفته می شود. در سطح کلان، کوچینگ جهت یک شرکت و تمایل فرهنگی آن را برای رشد و توسعه بیشتر تغییر می دهد. کوچینگ می تواند با ارائه آموزش ها و با انتقال دانش خاص، نقاط کوری را به سازمان ها نشان دهند که سازمان ها از آنها بی اطلاع هستند. برخی از مزایای دیگر کوچینگ هم برای کارمندان و هم برای مدیران شامل موارد زیر خواهد شد:
تقویت روحیه
کوچینگ باعث افزایش روحیه کارکنان می شود. با به کارگیری کوچینگ، به کارکنان احساس مشارکت در استراتژی های سازمان انتقال می یابد. این امر به کارمندان احساس ارزشمندی می بخشد.
افزایش مشارکت کارکنان
از آنجایی که نظرات کارکنان در کوچینگ سازمانی ارزشمند است، به طور طبیعی با به کارگیری این ابزار افزایش مشارکت کارکنان در یک سازمان به وجود می آید. اگر کارمند از فرآیند کوچینگ انرژی دریافت کنند، منصفانه است که فرض کنیم سطح مشارکت آن ها از طریق سازمان جریان می یابد.
حفظ کارکنان
در یک کوچینگ تیمی، زمانی که کارمندان برتر احساس دارند در جهت گیری و استراتژی سازمان دخالت دارند، به احتمال زیاد در این کار باقی می مانند. وقتی افراد با عملکرد بالا واقعا احساس می کنند که بر تصمیم گیری سازمان تأثیر می گذارند، تمایل پیدا خواهند کرد که مدت بیشتری در این محیط کار بمانند و فعالانه مشارکت داشته باشند.
افزایش مسئولیت پذیری
کوچینگ سازمانی تماما در مورد هدایت اقدامات و ایجاد توانایی ها است. ماهیت کوچینگ تحریک و هدایت مسئولیتپذیری در نظر گرفته می شود به طوری که اقدامات کارکنان را بسیار قابل مشاهده می کند.
کانون توجه توسعه
کوچینگ برای شناسایی نقاط ضعف در یک سیستم سازمانی ارائه شده است. این رویکرد هر چیزی را از کمبود قدرت مدیریت گرفته تا مهارت های توسعه نیافته کارکنان مشخص می کنند. با به کارگیری کوچینگ در سازمان ها می توان به تنظیم دقیق نیازهای یک سازمان کمک کرد.
انتخاب یک برنامه کوچینگ سازمانی مناسب
توسعه یک برنامه کوچینگ سازمانی در سازمان با مشکلات احتمالی و اشتباهات بالقوه همراه می شود. اگر مدیران یک کسب و کار در نظر دارند از یک کوچینگ خارجی استفاده کنند، هرگونه اشتباه می تواند به قیمت از دست دادن وقت و پول آنها تمام شود. بنابراین مدیران کسب و کارها در هنگام بررسی انتخاب کوچینگ مورد نظر خود باید بدانند به دنبال چه چیزی هستند و چه اقداماتی را باید انجام دهند.
بررسی ارجاعات یک موسسه ارائه دهنده کوچینگ
حتما مدیران کسب و کارها ارجاعات و نتایج سایر سازمان هایی که از خدمات کوچینگ یک موسسه ارائه دهنده آن استفاده کرده اند را مورد بررسی قرار دهند. مدیران حتما باید تایید کنند که موسسه ارائه دهنده کوچینگ توانسته است راه رسیدن به اهداف سازمان ها و کسب و کارها را تسهیل کند و معیارهایی برای اثبات آن دارد.
بررسی اعتبار و روش های کوچینگ
یک قدم اولیه هنگام انتخاب یک موسسه ارائه دهنده کوچینگ سازمانی، بررسی اعتبار تیم کوچینگ پیشنهادی است. مطمئن شوید که یک موسسه ارائه دهنده کوچینگ مورد تایید سازمان هایی مانند فدراسیون بین المللی مربیگری (ICF) هستند.
ایجاد زمینه های تمرکز و استخدام موسسه ارائه دهنده کوچینگ براساس آن
مدیران باید اهداف مشخصی را برای موفقیت سازمان خود تعیین کنند. اگر کسب و کاری برای بهره وری تیم فروش از کوچینگ استفاده می کند یا می خواهد در استراتژی بازاریابی غرق شود، استخدام یک موسسه ارائه دهنده کوچینگ که در این زمینه ها تجربه دارد، منطقی به نظر می رسد.
جستجو برای مجموعه بزرگی از موسسه ارائه دهنده کوچینگ
یک موسسه بزرگ و معتبر ارائه دهنده کوچینگ تعداد زیادی از برنامه های حرفه ای کوچنیگ مورد نیاز کسب و کارها را برای رسیدن به هدفشان فراهم می کند. بسیاری از موسسه های ارائه دهنده کوچینگ سازمانی از الگوریتم ها و یادگیری ماشینی برای ایجاد موفقیت در کسب و کارها استفاده می کنند.
جمع بندی
هدف به کارگیری کوچینگ سازمانی، ایجاد تحول در بنیادی ترین سطح در سازمان ها و کسب و کارها است. این رویکرد نه تنها دستیابی به اهداف استراتژیک سازمان ها و رشد و توسعه آنها را افزایش می دهد، بلکه کوچینگ می تواند تغییرات واقعی و بلند مدت فرهنگی و سازمانی را نیز تقویت کند. کوچینگ برای ارتقا پیشرفت شخصی کارکنان و مدیران مفید در نظر گرفته می شود.